Saturday, 9 July 2011

Bapak dan Emak akak


Suami akak, bapak akak, mak akak dan akak berposing masa hari raya baru2 ni.
Bapak akak dah berumur 75 tahun skrg ni namun alhamdullillah. dia masih sihat dan kuat.
Bapak akak ni awet muda sbb dia nmpk mcm baru berumur 60 thn. sebagai bekas Gurubesar, penyelia ptg dan guru di beberapa buah sekolah menyebabkan bapak akak ni sgt kuat berleter kalau kami membuat sesuatu kesalahan. Bapak akak mempunyai ramai kawan baik sbb bagi kami bapak akak sgt pandai berkawan. bapak akak jugak aktif politik dan menjadi pengerusi kampung. Sebagai Pengerusi Kampung sudah banyak jasa yg ditaburkan utk Kg Hijrah iaitu kampung kami.
Jalan tar, Dewan Kg Hijrah, lampu jalan dan sign board nama kgadalah  semua atas usaha bapak akak mendapatkan tajaan dari kenalannya spt Menteri Besar kedah, Tan Sri Osman Arop dan Datuk Johari Baharom iaitu anak murid bpk akak...namun atas sbb sudah 30thn memegang jwtn sbg Pengerusi Kg, kami memintak bapak meletak jwtn dan memberi peluang pada org lain yg lebih muda.
  Kami tahu bapak ikhlas utk melihat kampung kami antara kg terbaik di Jitra. Kami sgt menghargai apa yg bapak sudah lakukan utk kampung Hijrah . Kami adalah diantara penduduk terawal di Kampung Hijrah ini dan nama Kg Hijrah dan nama lorong2 di Kg ini jgk diberi oleh jwtnkuasa Kg yg di pengerusi oleh bapak akak.

Emak akak bersama menantu ksayangannya, Aufa.Bapak, emak, suami akak dan akak bersama Hanif dan fiffy pada hujung tahun 2000.Dah sebelas tahun berlalu.


Emak akak adalah surirumah sepenuh masa.....emak sgt suka berkebun. Emak adalah contoh isteri yang sgt taat dan mendengar kata suami. Emak membuat semua kerjarumah tanpa bantuan bapak hatta segelas air pon bapak tidak pernah mengambil sendiri. Semua emak yg lakukan dan sampai skrg plk, ubat2an bapak emak yg sediakan. Bpk cuma masukkan dlm mulut jer..hehehehe.
Kita isteri zaman sekarang sesekali kena tgk jgk cara emak2 kita menjaga suami dan mengambil contoh mereka supaya kita sisayangi suami dan perkahwinan kita berkekalan seperti kedua ibubpk kita.
Emak akak ni sgt pandai masak nasi goreng,(tina pon suka nasi goreng emak akak). Sampai skrg masakan emak akak sgt digemari oleh anak2 akak terutama nasi goreng atok. Kalau akak masak nasi goreng pasti anak2 akak tyer "mama tak pandai ke buat nasi goreng mcm atok"....alahai kena korek lagi ilmu emak utk masak nasi goreng sesedap emak akak. Alhamdullillah ...emak akak pon sampai skarang masih sihat dan kuat dan setiap kali kami balik bercuti di kampung, emak akak sgt rajin memasak utk akak dan ank2 akak tapi jgn silap fhm plk..akak pon masak jgk sekali sekala. Adik akak Dikmie , Nita dan Sham sgt suka masakan emak akak. Sham plk kalau nak balik kg mesti suruh emak akak masakkan sambal petai ikan bilis dan pajeri utk dia .Dikmie plk suka nasi goreng dan Nita plk suka sambal ayam emak akak.
Akak tgk bapak dan emak akak sampai skrg, mcm belangkas....ke mana saja berdua. tak pernah berengang. Kasih sayang makin mendalam dan bpk akak tak boleh berjauhan dgn emak. Semoga mereka berdua akan diberi kesihatan yg baik. Insyaallah....amin.

Bapak brsama kakak dan adik2nya, Wa, Bapak, Pakcik Aq.,MakTeh, dan Cu. Kasih syg mreka semua terhadp satu sama lain amat akak kagumi. Harap akak, adik bradik dn sepupu2 akan seutuh kasih syg mereka... 


No comments:

Post a Comment